Nye svenske regler for afdrag af boliglån

Det nye svenske afdragskrav træder i kraft den 1. juni i år. Billedet er redigeret. Foto: Flickr – Per Egevad (CC BY 2.0)

Den svenske Riksdags finansudvalg vedtog torsdag nye regler for nyoptagede boliglån, med krav om afdrag på 2 procent af det samlede lån, hvis det overstiger 70 procent af ejendommens værdi. Nybyggeri undtages fra afdragskravet i de første fem år. Det nye svenske afdragskrav træder i kraft den 1. juni i år. Detaljerne vil blive fastlagt af set svenske finanstilsyn, Finansinspektionen, som fremlægger det endelige forslag for regeringen den 1. maj i år. Riksdagens finansudvalg fastslog, at afdragskravet indebærer at nye boliglån, der samlet overstiger 70 procent af boligens værdi, årligt skal afdrage to procent af det fulde lånebeløb. Ved lån på 50-70 procent af boligens værdi, skal der årligt afdrages en procent af det fulde lånebeløb.

Nybyggede boliger undtages fra kravet de første fem år. Finansudvalget understreger at reglerne kun er gældende for nye lån og at land- og skovbrugsbygninger undtages fra afdragskravet. De svenske banker har allerede skærpet kravene for afdrag af boliglån.

Nye danske regler for boliglån

Danmark har allerede indført et lignende krav, men i Danmark lyder kravet på, at købere selv skal kunne stille med 5% af købesummen. Der er mange teknikaliteter, der betyder, at man kan stille spørgsmål ved, om det vil få nogen effekt. Forhåbentligt kan det modvirke, at købere bliver teknisk insolvente lige umiddelbart efter, at de har købt deres hus. Det skulle således stabilisere boligmarkedet. Meningen er i hvert fald også, at man skal kunne komme ud af ens lån med skindet på næsen.

Herudover kører sagerne med Nykredits bidragssatser naturligvis også i højeste gear. Nykredit og Totalkredit er kommet i seriøs modvind i forbindelse med en forøgelse af deres bidragssatser.

Kilde: News Øresund

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *